TIETOJA NUOHOUKSESTA

YLEISTÄ

Nuohouksen tarkoituksena on estää palamisjätteen aiheuttama tulipalon vaara eli nokipalo. Paloturvallisuuden lisäksi nuohoustoiminnan tavoitteena on energian taloudellinen käyttö, ympäristön suojelu ja ihmisten terveys sekä hyvinvointi. Säännöllinen nuohous vähentää polttoaineen kulutusta ja edistää täydellistä palamista vähentäen päästöjä ja ympäristön tarpeetonta kuormitusta.

Nuohottaviin tulisijoihin kuuluu kaikki kiinteällä polttoaineella, useammalla polttoaineella tai raskasöljyllä toimivat tulisijat.

MITEN USEIN NUOHOTAAN

• Ympäri vuoden käytössä olevan omakotitalon/kiinteistön tulisijat, savupiippu ja hormit tulee nuohota vuoden välein.

• Omassa yksityiskäytössä olevan mökin tai muun vapaa-ajan asunnon, ja sen saunan tulisijat ja hormit, tulee nuohota kerran kolmessa vuodessa. Kuitenkin jos mökki on vuokrakäytössä, tulee sen hormit nuohota yhtä usein kuin omakotitalonkin eli kerran vuodessa.

• Suuluukuttomat tulisijat (avotakka) nuohotaan vain erikseen sovittaessa.

• Kuitenkin jos tulisija on ollut käyttämättä yli kolme vuotta, se tulee jokatapauksessa nuohota ennen ensimmäistä käyttökertaa

MITEN VALMISTAUTUA NUOHOOJAN KÄYNTIIN

Kiinteistön omistajan tai haltijan on huolehdittava siitä, että tulisijalle, nuohousluukuille ja savupiipulle on esteetön pääsy. Tikkaat, kulkusillat ja katon turvavarusteet on pidettävä sellaisessa kunnossa, että nuohoustyö on turvallista suorittaa. Koneellinen ilmastointi sekä liesituuletin tulee olla pois päältä nuohoustyön ajan. Huolehdittehan myös siitä, että lemmikkieläimet eivät häiritse työntekoa.

Takan savukierto ennen ja jälkeen nuohouksen

Rappeutuneen savuhormin putkitus

Savuhormin putkitus

Ilmamäärien säätöä

Ilmamäärien säätöä paine-eromittarilla